Välj väska efter behov

Snygg väskaPrecis som med kläder ska man välja väska både efter funktion och estetik. Ingen har en snygg vinterjacka om den inte är varm samtidigt som det är få som vill ha på sig en ful jacka oavsett om den är rejält varm och skyddar mot vinterns köld. Detsamma gäller med väskor. De ska fylla en funktion men även vara snygga. Skillnaden mellan de olika väskorna är hur mycket fokus som ska ligga på funktion och hur mycket ska ligga på estetik. Här är några exempel.

Kuvertväska – Kanske den väska som i allra högsta grad köps av estetiska skäl. Visserligen kan man rymma några få saker i kuvertväskan men det är inte dess primära funktion. Den ska istället ses som en accessoar som ska matcha resterande klädsel. En kuvertväska passar utmärkt på lite finare fester och tillställningar då handväskan bör lämnas hemma. Modellerna är relativt lika och är i formen av ett A5 kuvert (därav namnet). Även om modellerna är relativt lika så är färgerna och formerna mycket varierande. De som ska köpa en sådan väska bör fundera på hur klädseln kommer se ut och försöka matcha detta i både färg och form.

Resväska – Om kuvertväskan var ytterligheten mot estetik så är resväskan ytterligheten till funktion. Även om det förekommer olika färger och former så är de knappast utformade för att dra blickarna till sig. Däremot är funktionen i stort fokus. Särskilt på de större modellerna handlar det om att kunna packa ordentligt mycket och detta på ett sätt som gör att man ändå kommer åt saker och kläder när man kommit fram. Detta utan att behöva packa upp hela väskan. Klassiska detaljer som avgör om väskan blir populär eller inte är hjulens hållbarhet, hur mycket den rymmer samt hur väskan är uppbyggd med olika fack.

Kabinväska – En mindre modell av resväska som är speciellt framtagen för att vara lätt och smidig att ha med sig på kortare resor. En ”citymodell” som har fördelen att den är så liten att den oftast går att ta med som handbagage på flyget (därav namnet). Man behöver alltså inte vänta in att resväskan ska komma på bagagebandet utan kan direkt ta sig vidare till resans mål med kabinväskan i handen eller rullandes på dess hjul. Denna väska är likt resväskan mest funktionell men samtidigt finns det ett lite större fokus på design på dessa än resväskorna. Ibland blir även gränsen mellan kabinväska och axelväska något suddig då tillverkarna tagit fram väskor som ligger någonstans däremellan.

26 Jun 2014