Riskfaktorer för hemorrojder

Hemorrojder är ett vanligt besvär i vissa delar av befolkningen. Vanligast är det hos personer över 50 år, gravida kvinnor samt överviktiga. Hemorrojder ser ut klumpar eller knölar och kan enkelt beskrivas som förstorade blodkärl. Det finns många anledningar till varför de bildas. Hjälpsam information om potentiella orsaker samt riskfaktorer kan man läsa mer om på informationssidor om sjukdomar som 177, netdoktor samt med specialinriktade sidor som hemorrojdsalva.se.

Hemorrojder bildas i det som kallas analkuddar som består av bindväv och blodkärl. Det är när dessa förstoras bildas det som kallas hemorrojder. De är oftast placerade inuti ändtarmen och ser ut som kulor eller knölar. Det finns ett flertal anledningar och riskfaktorer som kan påverka om du får dem eller inte. En allmän princip är att allt som ökar blodtrycket och trycket på blodkärlen runt analen ökar risken att drabbas. Vidare om något ökar benägenheten att blod ansamlas i blodkärlen kan även leda till ökad risk att få hemorrojder.

Åldrande, förstoppning, snabb viktuppgång, övervikt, felaktiga kostvanor samt vissa idrotter som tyngdlyftning ökar risken. Även stillasittande livsstil med för lite motion kan även öka risken något. Leversjukdomar, inflammatoriska leverssjukdomar samt tumörbildning kan i sällsynta fall ligga bakom åkomman.

Kvinnor får ofta hemorrojder i samband med graviditet. Det är så vanligt att en majoritet av alla gravida kvinnor får problem med utvidgade kärl runt andtarmen. Detta beror inte bara på en anledning, utan det är ett flertal orsaker som tillsammans leder till besväret. Under graviditeten ökar trycket på blodkärlen samt mängden blod ökar. Detta i kombination med snabb viktökning påverkar väldigt mycket. Vidare lägger det ofödda barnet beslag på ett ganska stort utrymme i magen på kvinnan vilket kan ge problem med mage och tarmar när de flyttas eller förskjuts. Eftersom som många kvinnor blir ganska stillasittande i den senare delen av graviteten ökar risken ännu mer. Alla de innan nämnda omständigheterna leder till en mycket hög risk att få hemorrojder under graviditet.

Allt som verkar som hemorrojder är inte alltid det utan kan bero på andra orsaker. Det typiska symtomen som smärta, klåda eller blod kan bero på en rad anledningar. Till exempel kan man om man har hård avföring få små sprickor i tarmen vilket kan ge ifrån sig lite blod. De typiska ömma knölarna runt ändtarmsöppningen kan även orsakas av besvär som varknutor eller fistelgångar. Att det kliar runt anus kan bero på bland annat än hemorrojder. Det kan bland annat bero på mask eller svampinfektioner. I vanliga fall får man fler än ett symtom i samband när du får hemorrojder, så det är oftast inte allt för svårt att skilja falska hemorrojder från riktiga.

Läkemedel kan föra med sig en rad jobbiga sidoeffekter, och hemorrojder är en av dem. Detta beror bland annat på läkemedel och kosttillskott kan ge besvär med bland annat mage och tarmar samt hård mage. Detta kan om man har otur leda till hemorrojder. Ett par exempel på sådana läkemedel är bland annat opiater och liknande substanser, bland annat Citadon, Tiparol samt Abstral. Antidepressiva och lyckopiller kan även ge upphov till hemorrojder.

6 Nov 2014