Soundbar eller stora högtalare?

En film på TV blir inte riktigt bra om ljudet är kass. Att se James Bond utföra sina hjältedåd och samtidigt höra ett burkigt ljud kan förta hela upplevelsen och har man en gång börjat irritera sig på dåligt ljud så kommer man aldrig att sluta. Men vad ska man välja egentligen? Det finns ett par olika lösningar. 

Koppla genom befintlig stereo

Det kräver lite uppfinningsrikedom, och ibland får man till och med bygga egna kablar och kontakter för att få det att funka. Stereons ljud är dock inte ultimat för en bra filmupplevelse. Den är skapad för musik i första hand och tal, och ljudeffekter kan bli lidande. 

Hemmabiosystem

Ja, det funkar absolut! Fördelen med hemmabio är att ljudet blir perfekt men det finns nackdelar. Högtalare som är svåra att placera och det kan bli ganska dyrt att köpa in en reciever och 5 högtalare plus en baslåda. 

Soundbar

Ett tredje alternativ är en soundbar som du kopplar till din TV. De moderna soundbaren som säljs har bluetooth så du även kan lyssna via mobilen om du vill. Tänk på att du får vad du betalar för och en Canton Soundbar, som du kan läsa mer om här, är betydligt bättre än en produkt från Kina som du köper hos de stora företag med låga priser. 

Genom datorn

Här säger jag "Stopp och tänk!" Nej, datorn är inte ett bra alternativ för att få ut ljudet från din TV. Även om din dator har bra ljudsystem så måste du alltid ha den igång när du ska kolla på film, och det är inte bra för datorn. 

10 Sep 2020