Vad ingår och vad ingår inte i en flyttstädning?

FlyttstädningNär det är dags för det sista steget vid flytten och flyttstädningen ska beställas är det lätt att tänka att all städning ingår i detta städbegrepp. Så länge man lämnar nyckeln till sitt städföretag så kommer de att utföra denna städtjänst helt och hållit utifrån vad man förväntat sig. Men allt handlar just om vad man för väntar sig.

För de som vill ha extra mycket hjälp kan en speciell tjänst behöva köpas in. Allt beror helt enkelt på vilket behov man har.

Det som generellt ingår är en grovrengöring av samtliga golv, väggar och tak. Dessutom gör städpersonalen rent i avlopp, fläktar och bakom element. Frysarna blir avfrostade och urtorkade likväl som att tvättmaskinen, micron och diskmaskinen. Med andra ord är det som en rejäl grovstädning men med fördelen för städpersonalen att inte några möbler står i vägen.

Det som däremot inte ingår i en flyttstädning men som man kan köpa tilläggstjänster för är:

Bortforsling av större saker

Om städfirman hittar någon liten leksak bakom elementet eller en matsked bakom spisen är det självklart inte något som de tar extra betalt för. Sakerna åker i soporna och så är det inte något mer med det. Men står det däremot möbler eller andra tunga saker kvar i hemmet när flyttstädningen ska genomföras måste dessa forslas bort. Det blir självklart ett extrajobb som inte är inberäknat i det pris man fått från början. Antingen står det i avtalet att en extra kostnad tillkommer om det är tunga eller stora saker kvar i lägenheten vid städtillfället eller så ringer städfirman för att fråga om de ska städa bort dessa mot en tilläggsavgift eller inte.

För de som är ensamma eller inte har möjlighet att köra iväg allt till sopstationen är detta en utmärkt tilläggstjänst till flyttstädningen.

Tomtstädning

Innan man lämnar nycklarna till nästa ägare så gäller det att det ska vara snyggt både i hemmet och på gården. En flyttstädning är däremot i grunden enbart fokuserad på hemmet. Den som vill ha hjälp med att få bort skräp från gården eller till och med rensa upp bland vissna växter kan många gånger köpa in denna tjänst. I dessa fall ingår automatiskt bortforsling av materialet till närmaste sopstation.

Yttre utrymmen

Med yttre utrymmen menas förråd eller garage. Även dessa ska ju självklart vara urstädade inför utflytten även om kraven är något mindre än på de rum som tillhör huset. Många gånger räcker det med att sopa det cementgolv som garaget består av men det är ofta en lång väg dit. Först ska alla saker packas ned och därefter ska skräp slängas och golvet sopas. Packningen sköter de flesta själva men att få hjälp med att sopsortera och sopa ihop det sista kan vara skönt. Eftersom kraven inte är lika hårda är ofta priset per kvadratmeter också billigare i ett garage än i exempelvis ett kök.

Vilka tilläggstjänster som går att beställa till sin flyttstädning är mycket olika från städföretag till städföretag. Även priset varierar så man bör vara noga med att fråga vad de erbjuder och vilket pris detta medför. Men en sak är i alla fall säkert – ju mer man slipper göra på sin flyttstädning desto mer ork har man att packa upp i sitt nya hus.

15 Mar 2014