SEO eller sökmotoroptimering

SEO, som står för sökmotoroptimering, är något av ett modeord idag. SEO går ut på att man förbättrar sin hemsida för att få den att visas högre i Googles rankning på konkreta sökord, vilket i sin tur gör att man ökar besökarantalet, och med ett ökat besökarantal kommer ju även kraftigt ökad inkomst – ju fler besökare, desto mer pengar kan du tjäna.

I takt med att fler och fler människor ger sig ut på internet har SEO blivit en större och större industri. Trots allt är det inte helt enkelt att sökmotoroptimera på rätt sätt. För det första har Google en rad riktlinjer man måste följa, och om man bryter mot dessa riskerar man att bli straffad och inte visas i Googles sökningar. För det andra är SEO en komplicerad vetenskap som ständigt förändras – det som fungerade igår kan mycket väl ha motsatt effekt idag. För det tredje kräver SEO långsiktigt och professionellt arbete om man vill lyckas.

Undersökningar visar att i stort sett alla klick från Googlesökningar går till de första tre resultaten som sökmotorn visar. Ligger du på plats 10 kommer du alltså få en bråkdel av de besökare som du får om du ligger etta. Om du till exempel får in 100 besökare i månaden som i snitt spenderar 20 kronor på din hemsida när du ligger på plats 10 kanske du får in 5000 besökare om du ligger etta – skillnaden i pengar är enorm, vid 100 besökare tjänar du 2000 i månaden, men vid 5000 tjänar du 100 000.

Det är den enkla anledningen till att SEO är viktigt och populärt – du som webmaster kan mångdubbla din inkomst om du sköter din SEO på rätt sätt!

21 Mar 2012