Rätt tid att köpa bostad

Fin lägenhetNär det är dags att skaffa sig ett jobb efter studier eller flytta hemifrån kommer man, oavsett om man vill det eller inte, få brottas med tanken om man ska hyra eller köpa en lägenhet. Flera frågor kommer då upp så man vill ha svar på och det handlar bland annat om vad som är det bästa alternativet – vad man kommer spara eller tjäna mest på. För ekonomin är i slutändan det som oroar mest och något som man alltid vill ha bra kontroll över.

Varför köpa en lägenhet?

Fördelarna med att köpa en bostadsrätt är att man i förlängningen kan tjäna pengar på det eftersom de flesta bostadsrätter har stigit de senaste 15 åren vilket har gjort att många bostadsrättsinnehavare har tjänat mycket pengar. Det finns emellertid ingenting som säger att det ska fortsätta stiga in i oändligheten vilket betyder att den fördelen med en bostadsrätt inte behöver vara garanterad nya köpare. En annan fördel med att köpa en lägenhet är att man själv får bestämma och göra om den så mycket man önskar – förutsatt att föreningen godkänner större modifieringar. En annan fördel med att köpa är att man kan lyckas få en väldigt låg hyra (avgift) om man köper lägenhet utan att ta några större lån. Lyckas man dessutom med att låna pengar med låg ränta kan man komma undan i en enrums- eller tvårumslägenhet med ungefär 2500 kronor i månaden beroende på avgift och storleken på lånet.

Hyresrätt för rörliga

Är du desto rörligare och inte har bestämt dig var du ska bo eller vill ha möjligheten att snabbt kunna röra på dig till andra jobb eller liknande så är förmodligen en hyresrätt ett bra alternativ. Problemet med hyresrätter är att det är extremt svårt att skaffa sig en då dessa är väldigt eftertraktade. Det gör att utbudet blir starkt begränsat och nästan bara i områden som inte är så attraktiva. Dessutom kan en hyresrätt vara i betydligt sämre skick än en bostadsrätt eftersom där kan man inte garantera mer än lägstastandard och det är sällan någon hyresgäst som vill investera pengar i en bostad som hyresgästen inte själv äger.

Det finns självklart många fler för- och nackdelar med både hyresrätter och bostadsrätter och det är alltid många punkter att ta hänsyn till innan man tar sitt slutgiltiga beslut om hur man önskar att bo.

30 Sep 2012