Publicera din bok - lite kort info

Publicera bokOm du har ett manuskript som du vill få publicerat erbjuder internet och moderna teknologier en rad olika smarta lösningar. Förr i världen var i princip det enda sättet att publicera bok på att hitta en förläggare - och alla som någonsin skickat sina manus till förlag vet hur tidskrävande det är och att det är typ 90% risk att bli refuserad. Visst kunde du vända dig till ett tryckeri och trycka boken själv, men då var det offsettryck och upplagor på 1000+ böcker som gällde - vilket innebar väldigt höga utgifter utan någon som helst garanti att få tillbaka ens en bråkdel av det du investerar.

Numera är det dock mycket enklare att publicera böcker. Det finns flera tjänster för detta (Vulkan är Sveriges största tjänst för dig som vill publicera din bok), de flesta av dem använder moderna teknologier som print on demand för att möjliggöra för vem som helst att publicera bok till överkomliga priser.

Hur fungerar det? Jo, du som vill publicera din bok skickar in ditt manus och sedan trycker du upp det i så många (eller så få) exemplar som du önskar. Manuset är kvar hos den som trycker (i digital form) och kan när som helst printas ut i fler exemplar. Anlitar du ovan nämnda Vulkan så har du kvar alla rättigheter till verket också, du publicerar din bok men utan att överlämna rättigheterna - vilket innebär att du när som helst kan t.ex. sälja titeln till ett stort förlag (om de visar intresse).

Dessutom kan du få hjälp med distribution och formgivning, korrekturläsning och så vidare. Visst kostar det en slant extra, men om du vill att din publicerade bok ska bli så bra som möjligt är det en sund investering. Hur som helst - har du ett manus så är det bara att ta steget och publicera din bok, att publicera böcker är nämligen busenkelt idag!

21 May 2014