Så tar du hand om din orientaliska matta

mattaOrientaliska mattor är knutna med syftet att användas. De är tåliga, och om en äkta matta sköts väl kan den till och med öka i värde med åren. Förutsättningen för ett sådant scenario är, emellertid, att mattan behandlas rätt under tiden den används. Här följer några tips;

- Mattan bör dammsugas en gång i veckan, och detta bör, för bästa resultat, ske i luggens riktning.

- När mattan är ny har den vanligtvis en del överflödigt ludd. Detta mattludd försvinner gradvis under de första dammsugningarna. Hur många dammsugningar det tar innan luddet försvinner helt beror mattans kvalitet och härkomst.

- Ett sätt att fräscha upp din matta är att lägga den i snön med luggen nedåt. Gör du detta är det dock viktigt att låta mattan ligga ute i kylan ett tag, så att den blir kall, och inte smälter snön.

- Du gör bäst i att inte piska handknutna mattor, då knutarna kan bli illa tilltygade och i värsta fall gå sönder.

- Du bör rotera mattan med jämna mellanrum, så att den slits jämnt. Ytterligare en anledning till att rotera mattan är för att undvika att bara ena sidan bleks av eventuellt solljus.

- Efter några år är det en bra idé att tvätta mattan. För säkerhets skull, är rekommendationen att göra detta hos en mattvätt som är specialiserad på orientaliska mattor.

10 May 2011