Olika ärr och ärrtyper

Ärr kan se olika ut beroende på många orsaker och kan påverka vilken åtgärd som är bäst för att ta bort ärr. Hur djup eller allvarlig skadan som gav upphov till ärrvävnaden påverkar mycket. Den individuella läkeförmågan är kanske den viktigaste faktorn. Under läkningsprocessen ser ärren annorlunda under de olika stadierna.

I den första tiden av läkningen ser ärrvävnaden mycket annorlunda ut jämfört med den omgivande huden. Vävnaden är ofta svullen och har en rödaktig eller lila färgton. Allt eftersom processen fortgår lägger sig svullnaden och färgen på ärrvävnaden antar en rödaktig eller ljusröd färg. Efter ytterligare ett tag försvinner den rödaktiga tonen och kan bli hudfärgad eller vitaktig. Denna process kan ta allt mellan ett par veckor till ett par år. Mogna ärr kallas ärrvävnad när läkeprocessen är klar. Utseendet skiljer sig mycket mellan olika personer. För syns ärren mycket tydligt även när de är mogna, för andra syns mogna ärr knappt. Även om det kan variera hur mycket de syns kommer aldrig ärr se identisk ut med den omgivande huden.

Ärrvävnad brukar delas in i olika kategorier beroende på hur de ser ut. Insjunkna ärr kallas ärrvävnad som sjunker in och liknar gropar i huden, tex akneärr. Keloida och hypertrofa ärr kan beskrivas som upphöjd eller förstorad ärrvävnad som även efter mognad kan vara missfärgad. Sammandragna ärr uppstår när huden drar ihop sig i samband med skadan. Vidgade ärr uppstår när huden vidgas under läkeprocessen. Ärr som antar en färg som är mörkare eller ljusare än den omgivande huden kallas för hyperpigmentering och hypopigmentering.

När du vill ta bort ärr eller göra dem mindre synliga finns det idag många effektiva och lättanvända behandlingar. Ärrkrämer är effektiva, skonsamma och lätta att använda. De tar bort ärrvävnad eller reducerar dem kraftigt. De kan fungera på olika sätt, men i de flesta fall stimulerar de kollagen i kroppen. Många av krämerna innehåller ämnen som dämpar inflammationen som är en stor orsak till den röda färgen på ärr. Effekten av krämer mot ärr kan bäst beskrivas som att de inte tar bort ärr men påskyndar processen som minskar svullnaden och tar bort den röda eller lilaktiga tonen som nyare ärr ofta antar. Krämer ger bäst resultat om de används tidigt på ärret, en tumregel är att ärrkrämer passar bäst på nya ärr. En relativt vanlig metod för att korrigera ärr är kemisk peeling. När man använder kemisk peeling skalar man av det översta hudlagret med en utspädd syra. När hudceller avlägsnas stimuleras produktion av ny hud i underliggande skikt. Kemisk peeling ger bra resultat och reducerar synlighet av ärr märkbart och en positiv bieffekt är att huden blir slätare. För bästa resultat behövs det flera behandlingar. Negativa aspekter med kemisk peeling är att huden kan blekas och pigmentering kan påverkas.

Dermabrasion är metod som kan användas i många syften, och är relativt effektiv för att reducera synlighet av ärrvävnad. Dermabrasion bygger på att man avlägsnar ett tunt lager hud från området där ärrvävnaden är lokaliserad. Det vanligaste sättet att göra detta på är att slipa eller blästra bort de översta lagren. När behandlingen utförs brukar man först kyla ner huden och sedan slipa eller blästra. Eftersom processen kan vara aningen hård mot huden kan det behandlade området anta en rosa till rödaktig färgton och man kan uppleva en brännande känsla. Resultaten av behandlingen är generellt sett goda, efter en läkningstid på två veckor blir huden jämnare utseende och ärren är mindre synliga.

27 Sep 2013