Kort om kontaktlinser

Kontaktlinser hjälper i nuläget många människor att klara vardagen utan att behöva oroa sig för att synen sviker dem. Det blir alltmer populärt att korrigera sitt synfel med kontaktlinser istället för med glasögon, mestadels på grund av att man med linser inte behöver avslöja eller känna av att man har något synfel över huvudtaget. När linserna är på plats är det som att man inte har något synfel alls - linserna syns inte, känns knappt och behöver inte någon vidare uppmärksamhet förrän på kvällen när du skall ta ur dem ur ögonen. Idag är materialen dock så sofistikerade att det är allt vanligare att linser tillverkas av ett speciellt material, silikonhyrogel, för att kunna bäras dygnet runt. Detta är möjligt eftersom att linsernas material är extra syregenomsläppligt och återfuktande, vilket gör att hornhinnan får tillräckligt med syre för att inte behöva “luftas” under nätterna.

För den som idrottar eller utövar annan fysisk aktivitet är det fördelaktigt att bära linser istället för glasögon, eftersom att glasögon är ömtåliga och lätt tappas. Linser kan bäras i alla väder och är gjorda i tåliga material som aktivt återfuktar hornhinnan så att ögonen inte blir torra eller irriterade under dagen.

Färgade linser är också en variant av linser som blivit alltmer populärt under de senaste tio åren. Dessa kan användas både av personer med synfel och personer utan synfel, och man kan välja mellan allt ifrån naturliga färger till galna mönster som kan bäras till vardags eller till maskerader och temafester. Man kan välja antingen mellan opakmålade linser, som är heltäckande, eller linser som är tinted-målade och släpper igenom lite av personens naturliga ögonfärg.

Oavsett vilket synfel man har är det enkelt att hitta kontaktlinser som är väl anpassade för olika individers ögon, och man kan köpa linser till väldigt bra priser hos en nätbutik. Ända sedan de första mjuka kontaktlinserna tillverkades under 50-talet har utvecklingen hos materialen och egenskaperna hos linserna gått framåt med stormsteg, och kontaktlinsen går garanterat en ljus framtid till mötes - likaså gör vi som använder dem.

22 Feb 2012