Fakturaköp – ett sätt att förbättra likviditeten

FakturaköpNär man driver ett småföretag är det viktigt att ha en bra s.k. cash-flow och att hela iden ha en bra likviditet i företaget. Är man ett mindre företag måste man oftast betala sina egna leverantörer – som då ofta är lite större företag – på korta betalningsvillkor typ 14 dgr är inte ovanligt. Då vill man gärna använda samma betalningsvillkor gentemot sina egna kunder men det är inte alltid lika lätt. Har man då själv andra mindre företag som kunder så sitter ju de i samma båt och det blir lite av ett Moment 22. Ofta betalar de inte dina fakturor i tid och en del kan dra ut väldigt på tiden men du kanske vet att de så småningom ändå betalar.

Men ett företag mår oftast bäst när man har pengar på kontot och du själv mår bättre om du slipper oroa dig för att verkligen få betalt och slipper lägga ner tid på att bevaka och påminna osv.

Ett sätt att förbättra sin likviditet, få in betalning från fakturorna direkt och slippa oroa sig är att sälja sina fakturor dvs. det som brukar kallas fakturaköp eller factoring. Låt ett finansbolag som specialiserat sig på att köpa upp andra företags fakturor och sedan kräva in betalning köpa dina fakturor.

Det finns ett flertal olika företag som sysslar med fakturaköp/factoring och ett av dem som jag använt mig av är Avida Finans (de hette tidigare Flexil Finans om någon känner igen det).

Du skickar dina fakturor till dem, de gör en kreditbedömning av dina kunder, och skickar sedan originalfakturan till kunden med en text att fakturan är överlåten till dem och med deras betalningsuppgifter(BG/PG). Sedan betalas pengarna ut till dig inom 24 tim efter godkänd faktura.

Vad är haken med detta då – ja det är ju inte helt gratis – någon annan tar ju dels kreditrisken, dels arbetet att administrera det hela – så du får avstå en viss del av fakturans värde. Kostnaden variera beroende på vilket företag du väljer att anlita för detta men det brukar vara uppdelat i tre olika avgifter. Ibland förekommer en årsavgift, sedan får man betala en fakturaköpsavgift på ca 1-8% av fakturabeloppet och det förekommer också en fakturahanteringsavgift på 20-60kr per faktura.

Man bör alltså räkna lite på det hela och fundera över hur många fakturor det gäller, hur små/stora beloppen är i genomsnitt osv.

11 Jan 2014