Att jämföra pantbanker

pantbankOm du ska ta ett lån på banken är det helt naturligt att du kollar vad olika banker erbjuder för ränta, vad de har för villkor och så vidare. Dock är det många som inte gör detta när det kommer till pantbanker – man springer bara in på första bästa och lämnar panten utan att tänka efter och jämföra. Delvis kan detta förklaras med att banklån oftast är något som man tänker igenom och planerar, medan pantbanksbesök ofta är mer spontana då man av någon anledning behöver pengar snabbt.

Jag hamnade i situationen att jag behövde ett par tusenlappar under två veckors tid (till lönen) för ett tag sedan. Hade inga polare med cash just då, så jag beslöt mig för att pantsätta en dyr guldklocka. Dock kom jag på att googla lite innan jag gick till pantbanken. Jag hittade en sida, Pantbanker.net, som var väldigt bra – dels fick jag en massa värdefull information om vad man bör tänka på, dels har de en lista på pantbanker i Sveriges större städer (för mig var det perfekt att få reda på att det fanns en pantbank vid Gullmarsplan, 10 minuter från min bostad).

Det positiva med att gå till pantbanken jämfört med SMS-lån är enligt min erfarenhet att det dels blir billigare (lägre ränta), dels att det absolut värsta som kan hända är att man blir av med panten, man riskerar alltså inte få en betalningsanmärkning om man av någon anledning inte kan betala tillbaka sitt lån.

19 Apr 2012