Affiliateprogram för dig som har blogg

Affiliate program tjäna pengarOm du har en blogg kan det vara en mycket god idé att gå med i ett affiliateprogram. Ett affiliateprogram (ibland kallat affiliatenätverk) betalar dig för att göra diskret reklam på din blogg. Det finns olika typer av affiliateprogram, vissa betalar för varje användare som klickar sig vidare till programmets hemsida, andra ger dig provision på varje försäljning eller signup som görs på programmets hemsida.

Det första du måste göra är att registrera dig. Då får du även en särskild så kallad trackingkod som du lägger in i dina länkar, detta för att affiliateprogrammet ska kunna spåra besökare just från din blogg. Sedan är det bara att placera länkar eller annonser (de flesta affiliateprogram erbjuder någon typ av banners och andra bildannonser för att underlätta för bloggägarna) på din blogg, och förhoppningsvis se pengarna rulla in.

Se också till att det affiliateprogram som du använder kan göra utbetalningar på ett sätt som passar dig. Många utländska affiliateprogram brukar t.ex. betala ut enbart via PayPal eller liknande tjänst och då kan du framöver få lite problem med att få ut pengarna. Svenska affiliateprogram brukar däremot kunna betala ut direkt till ditt bankkonto, och som du förstår är det mycket enklare och smidigare än att hålla på med PayPal fram och tillbaka!

Ett mycket bra affiliateprogram med lättsålda produkter är Scandic Partners. De har dessutom väldigt hög provision (20-25%) och de betalar ut en gång i månaden direkt till ditt bankkonto!

Sedan kvarstår bara frågan – hur mycket kan du tjäna? De flesta som går med i affiliateprogram gör inte det för att bli miljonärer, utan för att de redan har en blogg som drar besökare och varför inte låta ens hobby dra in lite stålar? Det kräver ju inte speciellt mycket jobb. Jag skulle tippa på att de flesta som går med i affiliateprogram tjänar någonstans mellan 200-2000 kronor i månaden, vilket sett över ett helår faktiskt blir en rätt skaplig summa!

1 Feb 2012