5 tips inför bolånet

Med tanke på att bankerna har skärpt sina krav för sina låntagare så är det viktigt att komma väl förberedd till banken för att optimera sina chanser till ett så bra lån som möjligt. Nedan hittar du några punkter som är viktiga att tänka på.

Först och främst bör man se över sin ekonomi. Obetalda skulder och betalningsanmärkningar ska vara fixade, samt att man har en stabil inkomst. Helst ska man ha en heltidsanställning. Det är viktigt att försäkra banken att man är kreditvänlig och att man kan betala tillbaka bolånet.

När man har sin ekonomi på plats gäller det att jämföra olika bankers låneerbjudanden. Även om man varit kund i hela sitt liv i sin nuvarande bank så bör man ändå se sig omkring för att bilda sig en uppfattning om hur bankens ränta står sig jämfört med andra bankers. Finns det en bank som erbjuder lägre kan man ha det i ryggen när man ansöker om bolånet hos sin bank och vägrar banken att matcha den räntan kanske det helt enkelt är bäst att byta bank till någon som värderar dig mer som kund?

En annan sak man kan göra för att få ett så bra lån som möjligt är att erbjuda sig att bli en större kund i banken. Kanske kan man öppna ett sparkonto eller börja pensionsspara? Om man blir en viktigare kund för banken så kommer de att göra mer för att behålla dig som kund och det kan mycket möjligt resultera i en lägre ränta.

Spara till kontantinsatsen är ett bra sätt att visa banken att man har en sund ekonomi. Dels så äger man en del av sin bostad vilket minskar risken för banken när de lånar ut pengarna och dels så visa det att man har en sund ekonomi.

Fler och fler banker inför amorteringskrav på bolånet vilket är bra att ha med i beräkningen när man kalkylerar bostadskostanden. Oftast sätts amorteringskravet på topplånet eftersom det har högst ränta. Att amortera är bra ur flera perspektiv. Dels så ökar man sitt innehav i sin bostad och dels så minskar man lånekostanden på sikt.

18 Nov 2013